Nummer 4 år 2004
Ansvarig utgivare Helena Verghese Borg
ISSN 1102-4216

Nordisk Rosenweekend 2004

Text och Foto Inger Kring

I år var det Finlands tur att vara värdland för Nordisk Rosenweekend som gick av stapeln 9- 11 juli. Ett 80-tal förväntansfulla medlemmar från Danmark, Norge, Sverige och Finland strålade samman vid invigningen på Somero Kärsälä rosengård belägen ungefär mitt emellan Åbo, Tammerfors och Helsingfors. Vi som hade anlänt med båt till Åbo hade redan hunnit besöka två parker under förmiddagen, Åbo botaniska och Veteranparken i S:t Karins.

Invigningstal och levande musik gav stämning och ögtidlighet. Efter en lunch i det gröna besåg vi den imponerande pimpinel-lparken som tillhör Somero gård. Där fanns bl.a. pimpineller som ’Ruskela’, ’Suzanne’ och ’Papula’ i rosa och den ljusröda Rosa blanda ’Tarja Halonen’. Den sedvanliga rosentävlingen, ett alltid lika trevligt inslag, genomfördes på Somero. Efter alla pimpineller och kära återseenden med rosenvänner tog bussarna oss till våra inkvarteringar i Tammerfors.

 

 

 

 

 



Somero Kärsälä rosengård, ’Frankfurt’ eller ’Valamorosen’ används som klängros.

På kvällen fick vi njuta av en härlig båttur på Pyhäjärvi, Nokia tur och retur, med representant
från Tammerfors stad, dragspel och förtäring.

Lördag morgon började med ett besök i Tammerfors domkyrka. En kunnig guide berättade om Hugo Simbergs berömda rosenmålningar. Läktarfresken pryds av tolv pojkar, Jesu lärjungar, som bär upp en rosengirland. Därefter åkte vi norrut till Hämeenkyrö för besök i två privata trädgårdar. Vår grupp började hos familjen Liisa och Mikko Rajal i deras sommarhus. Alla i familjen var trädgårdsintresserade och här fanns många rosor som ej är så välkända för oss svenskar. Familjens stolthet var Rosa blanda ’Herttoniemi’, en jättestor buske översållad av rosa, halvfyllda blommor. På mig gjorde ’Ristinummi’, en hybrid mellan pimpinell och rugosa, med stora, enkla blommor i rosa-vitt, stort intryck. Likaså den verkligt gula pimpinellen ’Maja Hesperia’. ’Iitin Tiltu’, karminröd hybrid mellan en gallica och en rugosa, var en annan skönhet.

’Papula’, en av många vackra finska pimpineller

Efter lunch på Frantsila örtagård åkte vi vidare till Hanna och Lauri Korpijaakko som bor på en bondgård. Lauri älskar rosor vilket syntes tydligt. Trots det kärva klimatet växte rosor överallt, många fyndrosor och några som Lauri själv frösått. De flesta rosorna var rotäkta vilket gjorde att de klarade klimatet betydligt bättre än de okulerade. I maj månad hade det varit nattfrost med minus 10 grader. Lauri delade med sig generöst till oss av sticklingar. Han bjöd även på en annorlunda diabildsvisning i anslutning till sin lagård med kornas råmanden i bakgrunden. Kvällen bjöd på en festlig middag på restaurang i Tammerfors roterande utsiktstorn.
Söndag morgon inleddes med besök i Hatanpää arboretum i Tammerfors vilket visade sig vara en härlig park med bl.a. många rosor. Rugosorna blommade rikt och här fanns ett flertal kanadensiska rosor som t ex ’Sweet Adeline’, en violett-rosa lady. Därpå följde visning av två privata villaträdgårdar i Tammerfors, hos Liisa Leppäkoski och hennes grannar herr och fru Erola. Vi fick uppleva två mycket inbjudande och trivsamma trädgårdar. Hos Liisa välkomnade vid entrén en ’Frankfurt’, ’Valamorosen’, så hög att den användes som klätterros. Vi såg även i andra trädgårdar ’Frankfurt’ som klätterros. Fru Erola hann inte bara med att hålla sin trädgård i topptrim, hon hade själv tillverkat mer än 80 stycken marsipanrosor invirade i cellofan till oss! Avslutningen av Rosenweekenden ägde rum i samband med en gourmetlunch på Hakkari Gård.

En annan finsk pimpinell, ’Ruskela’
I Liisa Leppäkoskis trädgård används både 'Hurdalsrosen' och 'Valamorosen' som klängrosor.

Ett par punkter på programmet återstod, först ett oförglömligt besök i Tyttöjenkartano arboretum i Lempäälä. Vi befann oss omgivna av skog och en mycket speciell känsla infann sig. Här fanns förutom träd ett stort antal växter av olika slag. Inte minst rosor och bl.a. den vita kanadensiska rugosahybriden ’Lac Majeau’.Sista anhalt för vår resa blev en plantskola, Haikala trädgårdsföretag, även den mitt i skogen. Här fanns till vår stora lycka rotäkta pimpineller och andra rosor. För min del blev det en namnlös primula från Karelen.

Och plötsligt var Nordisk Rosenweekend med värdefull samvaro med rosenvänner från våra grannländer redan förbi. Aldrig har jag tidigare sett så många pimpineller, rugosor, och vildrosor.

Ett stort tack till lokalgrupperna i Tammerfors och Åbo för ett omväxlande och mycket fint arrangemang.


I Liisa Leppäkoskis trädgård används både 'Hurdalsrosen' och 'Valamorosen' som klängrosor.

 


Uppdaterad:
2005-04-17
Har du information till eller synpunkter på sällskapets websidor kontakta