Nummer 4 år 2002
Ansvarig utgivare Gunilla Uhlin Friberg
ISSN 1102-4216

Rosorna i Tomb Rosehage


'Elveshörn'
Text och foto Åke E Gunnarson

Många av oss läser tester av olika slag innan vi köper en vara. Men hur är det med trädgårdsväxter, t ex rosor, speciellt nya på den skandinaviska marknaden?

För mig har rosariet i Göteborg kommit att bli en ganska tillförlitlig "testbänk", eftersom jag har de flesta av mina buskrosor i Dalsland, ett landskap som i likhet med göteborgsregionen är nederbördsrikt med milda höstar. En väsentlig skillnad - nog så besvärligt - finns dock; i Dalsland kan kölden, snabbt och oberäkneligt, brutalt slå till mot vackert höstblommande buskar, och lika snabbt och oberäkneligt kan några vinterdagar återgå i trist senhöst med många plusgrader, regn eller blötsnö. Först i mitten av januari kan man numera räkna med någorlunda hederlig vinter. Samma klimat att tampas med, har jag länge tänkt, borde man ha i Östfold fylke i Norge, som gränsar till Dalsland. Enligt norsk klimatzonindelning gäller 4-5 i Östfold vilket motsvarar 3-4 i Dalsland.

När jag för något år sedan bland trädgårdslitteraturen hittade ett exemplar av "Natur och Trädgård" (nr 3/95), och där fann en mycket intressant artikel signerad Sven Lindholm om den för mig helt okända provodlingen av rosor vid "Tomb Rosehage" vid Tomb Jordbruksskole i Östfold blev givetvis tanken - den provodlingen måste jag besöka. När jag sedan i samband med rosenweekenden i Hudiksvall i somras träffade Kjell Kristiansen, som det visade sig har varit med och planterat rosor i rosenhagen sedan 1991, beslöt jag mig för att göra slag i saken sedan han lovat att ta emot mig någon dag i slutet av augusti.

Tomb Jordbruksskole startade redan 1938, då det "norska Lutherska Indremisjonsselskap" köpte det stora godset Tomb, känt sedan 1200-talet, av Råde kommun. Godset hade under olika ägare under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet misskötts och genom att kommunen köpte det 1937 hade det räddats från total skogsskövling och ytterligare omfattande ägosplittring. Bland de forna ägarna finns även en rikssvenska, Christine Marie Lewenhaupt, änka efter Mathias Sommerhielm (1764-1827), som var en av unionskungen Karl Johan betrodde ämbetsman och unionens statsminister åren 1822-1827. Det berättas att "i åra 1839-44 budde den svenske författarinnan Fredrikka Bremer hos Grevinnan på Tomb, og ein må tru at av bökerne hennar, m.a. "Grannarna", har tilfang frå Tomb og bygdene omkring".* I bygden är grevinnan mer känd som en energisk föregångare när det gäller utbyggnad av skolor i fylket, generös mecenat och skapare av stor stipendiefond för ungdom.

Naturen i Östfold är vacker, och runt Tomb är den osedvanligt naturskön med stora böljande fält som bryts av kullar med gamla, stora ekar. Man skulle inte bli särskilt förvånad om en norsk viking reste sig upp ur någon gravhög som man anar gömmer sig inne i det gröna dunklet. Fantasin förstärks av det faktum att havet når Tomb via Krogstadsfjorden, en "infrastruktur" som var en förutsättning för etablering av tidig bosättning och därmed uppkomst av rik kulturbygd.

Utsikt mot rosavdelningen på Tomb

Tomb Jordbrukskole, som tar emot elever från hela Norge, dominerar fullständigt gården i dag. Skolbyggnaderna är moderna, ladugård, stall, fårhus etc är väl hållna. Uppe på en stor kulle, nästan i mitten av den gamla herrgårdsparken, en gång anlagd efter engelsk förebild, ligger dels mangårdsbyggnaden från 1860-talet, dels elevbostäderna. Strax nedanför - på en svag sydvästsluttning - breder sig likt en jättestor persisk matta i sköna färger ut sig: Tomb Rosehage. Tack alla i Norsk Roseförening m fl för att Ni hade den goda smaken att enligt gammal fin norsk tradition inte falla för det "utrikiska", d v s att kalla rosenhagen för "rosarium".

I den svaga varma sydvinden möter jag doften från rosenhagen redan på flera hundra meters avstånd. Läget är grandiost! En bättre miljö för blivande jordbrukande räknenissar kan man knappast tänka sig. I rosenhagen kommer de säkert att få den kunskap och de idéer som framledes kommer att avsätta vackra spår på norska bondgårdar.

Kjell Kristiansen, som möter mig i rosenhagen, berättar att den började anläggas 1990. Upphovsmän var Rein Lae Solberg i Norsk Rosenforening och lektor Sigmund Dale vid jordbruksskolan. Man startade friskt - 430 plantor av 70 olika sorter planterades första året - runt fem år senare hade antalet ökat till omkring 3.200 plantor fördelade på hela 330 sorter!

1992 och 1993 gjordes en noggrann, sällsynt kvalificerad och omfattade utvärdering av de rosor som sattes i jorden våren 1990 ; totalt fanns 68 kvar av nämnda 70. Resultatet redovisades (redovisas) i en tryckt folder (se förklaring**). Därefter har ingen motsvarande utvärdering gjorts - en fråga jag återkommer till - men en dylik kommer att göras år 2003 enligt Kjell Kristiansen. 1993, d v s fyra år efter planteringen, placerade sig

´Bonica 82´ (F) med sina 85,4 poäng på första plats bland som nyss nämnts 68 olika sorter. Den var i blom 13 veckor, uppvisade lite svartfläck, i övrig frisk. Året innan, d v s 1992, nåddes 90,5 poäng vilket då innebar tredje plats. I blom 16 (!) veckor. 1994 måste något specellt ha inträffat. Då hamnade Bonica 82 först på 51:a plats bland totalt 75 stycken. Min personliga erfarenhet av mina nu tioåriga Bonicor är att det är en sällsynt tacksam, frisk och långblommande ros.

"`Elveshörn`(buskros) gick in på andra plats med 85,2 poäng. I blom 14 veckor. Lite mjöldagg, i övrigt frisk. 1992 var den i blom 15 veckor och nådde 88,9 poäng. År 1994 var den fortfarande bästa buskros i konkurrens med 34 andra buskrosor.

"`Christian IV`(F) (här i Sverige känd under namnet "Carl Philip") nådde 83,2 poäng. Dock angripen av mer än lite svartfläck. I blom 12 veckor, året innan 16 (!) veckor 1994 placerade sig Christian IV på fjärde plats bland 75 klasrosor.

"`Lilli Marlene`(F) gick in som god fyra med 82,9 poäng. Hon led dock av lite svartfläck och lite mjöldagg. I blom 12 veckor, året innan 16 (!) veckor. 1994 hamnade hon på femte plats bland 74 konkurrenter, flertalet "födda" senare år. Jag tycker att hon - då inte enbart nostalgiskt förblindad - tillhör de evigt unga och vackra. Bjud in henne.

"`Feurwerk`(buskros) placerade sig på femte plats med 82,7 poäng. Fullständigt frisk. I blom 15 veckor, året innan i hela 17(!) veckor. År 1994 placerade den sig på åttonde plats i konkurrens med 34 andra buskrosor. Min personliga erfarenhet av nu 17 år gamla buskar i Dalsland stödjer den goda placeringen. 'Feuerwerk' är frisk med rikt och länge blommande stora eldröda blommor men den vill ha mycket kogödsel i jorden.

På sjätte plats placerade sig 'Romanze' (på tredje plats 1994), på sjunde "Pink Robusta" (27:e plats 1994), en sort som jag personligen tycker är problematisk med mycket svartfläck, något den även led av i Tomb Rosehage, och på åttonde plats "Kordes Brilliant" (10:e plats 1994), samtliga buskrosor.

Till redovisningen hör en viktig information, nämligen klimat/väderstatistik för åren 1992 och 1993. 1992 utmärktes dels av en varm försommar och sommar, vilka var varmare än normalt fram till omkring mitten av augusti - resten av året var normal - dels var augusti mycket regnig. Året därpå var perioden fr o m mitten av maj t o m oktober svalare än normalt samtidigt som juli, augusti och oktober var mycket regniga. Med utgångspunkt från vad som nu sagts finner man förklaringen till skillnaderna i blomningstider mellan 1992 och 1993. Under de senaste två åren har ingen utvärdering publicerats med undantag för resultaten avseende de plantor som provodlats för Poulsen Rosor ApS räkning.


'Sif' (1969) Arne Lundstad

Avsikten är dock att återgå till det tidigare systemet - ett resultatblad per säsong - när rosenhagen åter har byggts upp. Man följer då ett särskilt schema, där övervintring, eventuell sjukdomsfrekvens, blomrikedom, doft etc. redovisas. Rent praktiskt går det så till, att varje planta/buske undersöks ungefär var fjortonde dag av två man, som arbetar tillsammans. Man eftersträvar att samma bedömare återkommer år från år. Som särskilt belastande vid bedömningen anses förekomsten av olika svampsjukdomar vara, speciellt då svartfläcksjuka. Den åkomman har man tidigare behandlat med "Topaz" men nu prövar man ett preparat som heter "Redomil", som vanligen används mot mögel på potatisblast. Mot vita flygare och bladlöss rekommenderar Kjell en "hemkörd" blandning - som dock inte används i Tombs Rosehage - bestående av 0,5 dl sprit (T-sprit eller rödsprit), 0,5 dl grönsåpa och 9 dl vatten.

Kjell berättar att det ostabila klimatet i regionen ställer till problem för rosorna, framför allt vad gäller avmognaden. För två år sedan ödelades stora delar av rosenhagen på grund av att den blöta, varma hösten tvärt gick över i vinter med tjugo minusgrader. Runt 1 200 rosor dog då! Man håller nu på att reparera skadorna vilket jag återkommer till. För att förbättra avmognaden - berättar Kjell - har rosorna inte gödslats de senaste fyra åren men nästa år blir det nödvändigt. Då ska man pröva bl a ett finskt gödselmedel - "Super X Blomster" - som har en kaliumhalt på 26%! All nyplantering har hittills skett i enbart gödslad torvmull men fr o m i år tillförs torven en viss mängd sand. Bäddarna täcks med "prydbark" - mycket finfördelad flis, som - förutom att täckningen blir mycket snygg - dessutom har visat sig vara bra för mikrolivet. (Denna typ av flis har jag inte sett till salu i Sverige).

Årets erfarenheter är hittills mycket positiva. Övervintringen var "flott", som Kjell säger, och sommaren har varit mycket fin. Endast i slutet av juli uppträdde en del angrepp men dessa var godartade. I rosenhagen finns för en svensk besökare något speciellt intressant, nämligen tio av Arne Lundstads rosor. Totalt lär han ha dragit fram sexton. Tyvärr finns få till salu i dag men det tänker man rätta till. Hans "Syr" är en sevärd. Praktfulla "Sekel" har namn efter Norska Hagensällskapets 100-årsjubileum. Båda buskarna är helt friska och blomrika.

Otroligt nog sköts rosenhagen, som idag innehåller ca 1 500 rosor, fördelade på ca 250 sorter, av ca sjuttio frivilliga män och kvinnor i bygden, vilka jobbar i fjortondagars perioder ("skiftgång")! Det man får hjälp med från jordbruksskolan är hösttäckning (bestående av stenullsmattor) av de känsligaste rabattrosorna. Hur många timmar Kjell och den närmaste hjärntrusten lägger ner i rosenhagen, liksom allt kring den året runt, och hur många mil mellan bostad och rosenhagen de kör per år, varken vill eller kan Kjell svara på.




'Syr' (1977) Arne Lundstads


'Sekel', Arne Lundstad


Ideella krafter ser också till att inkomster flyter in. Bl a okulerar man och säljer runt 500-600 historiska rosor varje år, eftersom man vill öka även intresset för gamla rosor i Östfold. Årets rosdag, den 4 augusti, hade ca 500 betalande besökande, och under säsongen tar man emot ett betydande antal enskilda och grupper som får en kunnig och engagerad guidning på köpet!

Utbyggnadsplanerna inför nästa år, 2003, är omfattande. Ytterligare 200-300 buskar/plantor ska sättas vilket innebär att rosenhagen kommer att innehålla runt 1 800 rosor fördelade på 280 sorter. I viss mån har man tjuvstartat; tidigare i år har bl a femton olika klätterrosor satts i jorden vilka har tagit sig bra. Vidare - berättar Kjell - vill man småningom kunna visa upp ett bra urval kanadensiska rosor samt sist, men inte minst, fullfölja samlingen av Arne Lundstads rosor. De exemplar jag såg var utsökta, och jag hoppas att jag eller någon från Norsk Roseforening får återkomma med en artikel om Arne Lundstad i Rosenbladet.

Slutligen. Läsaren har märkt att jag ansträngt mig med att hålla superlativen tillbaka men misslyckats kapitalt. Därför, åk dit själv, gärna i kombination med ett besök i Oslo. Tomb Jordbruksskole med Tomb Rosehage ligger knappt 10 km väster om Europaväg 6 i Råde kommun, ungefär mitt emellan Sarpsborg och Moss. För guidning kontaktar Du Kjell Kristiansen på tel. 0047 692 72591 eller skriv till honom under adress Tronvikveien 69, 1519 Moss, Norge.

Själv fick jag även min hypotes bekräftad; rosornas liv i Dalsland och Östfold styrs av samma slags klimat.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Boken: "Tomb, frå Simon Kåreson till Tomb Jordbruksskole", av Gunnar Steinsli, säljs av Tomb Jordbruksskole, l640 Råde.

**Förklaring. Värdering sker dels av nedfrysningens omfattning (skala 10-0, där 0 är lika med död), dels antal veckor i blom, dels sammanlagd blommängd (varje sort får varje vecka ett tal mellan 0 och 5 för blommängden). Allt räknas sedan om efter en särskild poängtabell. Vidare redovisas sjukdomsfrekvensen - omfattningen: Svartfläcksjuka alt. lite svartfläcksjuka samt mjöldagg alt. lite mjöldagg. Graden anges inte utan torde vara skönsmässig.


Uppdaterad:
2005-03-18
Har du information till eller synpunkter på sällskapets websidor kontakta