Tillbaka
Pressrelease från Balsgård, Sveriges Lantbruksuniversitet, 030217
Rosig framtid för Balsgård
Att ha blommande rosor i sin trädgård är inte allom givet i vårt avlånga land.
Speciellt i de nordligare delarna av Sverige kan det vara svårt att hitta härdiga sorter och arter som kan pryda en vanlig villaträdgård.

Bilderna som visas i plantskolorna på de olika rossorterna är helt förförande, och det är lätt att köpa in flera plantor som kanske står en säsong men som sedan får stryka på foten under vintern.

De flesta av de rossorter som finns i plantskolorna idag är framtagna i sydligare nejder, framförallt i Tyskland, England, Frankrike och Danmark och har därför givetvis stora svårigheter att klara av vårt kallare klimat.
Men det finns rosor som utan några problem klarar av väderleken även på nordligare breddgrader.

Projektet ' Inventering, utvärdering och bevarande av värdefulla, äldre, förvildade kulturrosor' kommer att ta tillvara två grupper av dessa arter som länge har odlats i vårt land, men som nu har fallit lite i glömska.
Det rör sig om Rosa pimpinellifolia 'Plena', fylld pimpinellros, och Rosa majalis 'Foecundissima', fylld kanelros, som båda utan några större problem klarar av att växa i zon 8 som är den kallaste zonen i vårt land. Det betyder att de kan växa överallt utom i själva fjällregionen i Sverige. Båda arterna har odlats sen 1600-talet och återfinns numer ofta vid gamla övergivna gårdar, gamla trädgårdar och i äldre kulturparker.
De har också rymt ut ur trädgårdarna och kan därför också hittas förvildade på åkerrenar och vägkanter och i beteshagar och stengärdesgårdar.
Både 'Plena' och 'Foecundissima' är varianter på de vilda arterna R. pimpinellifolia och R. majalis, och skiljer sig från dessa främst genom att ha fyllda blommor till skillnad från de vilda arternas enkla blommor och detta ger dem ett högt prydnadsvärde. Båda varianterna bildar mycket få nypon och förökningen sker främst genom rotskott.
De är kända över hela landet under olika namn; 'Plena' kallas sålunda 'Finlands vita ros', 'Roslagsros' och 'Svensk varietet', medan 'Foecundissima' ofta kallas 'Tornedalsros'. Både 'Plena' och 'Foecundissima' är mycket härdiga, friska, skuggtåliga, anspråkslösa och lättodlade. De är särskilt värdefulla för växtplatser med svåra odlingsförhållanden, speciellt då i kalla klimatområden.

Det aktuella projektet avser att samla in material av både 'Plena' och 'Foecundissima' från hela landet, för att ha i en jämförande odling på Balsgård utanför Kristianstad.
Då kommer vi att se hur stor den morfologiska variationen är mellan de olika klonerna. Dessutom kommer vi att göra DNA-analyser för att studera den genetiska variationen och utröna släktskapet mellan de olika klonerna samt se om det finns något geografiskt mönster.
Vi hoppas få in ca 100 kloner vardera av både 'Plena' och Foecundissima' och genom att ha dem växande på samma fält med samma behandling kommer vi att se likheter och olikheter mellan de olika klonerna. En planta från varje klon kommer också att utsättas för besprutning av det stora gisslet för alla rosor, dvs sporer av svartfläcksjuke- svampen, för att se hur motståndskraftiga de är mot sådana angrepp.
En genbank bestående av den största möjliga genetiska variationen inom både 'Plena' och 'Foecundissima' kommer att etableras på Balsgård, där plantorna kommer att ingå dels i vidare rosförädlingsprogram och dels som uppvisningsplantor för rosintresserade. Dessutom kommer botaniska trädgårdar och botaniskt intresserade kommuner i de områden där insamling har skett att erbjudas sina 'egna' lokalsorter för att bilda lokala rosarier. Under det tredje året som projektet pågår, kommer dessutom en selektion av de mest hortikulturellt värdefulla klonerna att ske och dessa kan då släppas som väldefinierade sorter över hela landet. Projektet är tänkt att inventera och ta tillvara den rika skatt av härdigt och vackert rosmaterial som faktiskt finns i vårt land och att göra gemene man mer uppmärksam på den genom artiklar i dagspressen och i vetenskapliga tidskrifter. Både R. pimpinellifolia 'Plena' och R. majalis 'Foecundissima' är mycket härdiga, lättodlade och prydnadsvärda och borde i högre grad än nu ingå i det ordinarie trädgårdssortimentet och på offentliga platser.
För mer information, och om du eller någon som du känner har dessa rosor och kan bidraga med ca 10 rotskott;
kontakta:
Gun Werlmark ,
SLU Balsgård,
Fjälkestadsvägen 123-1,
291 94 Kristianstad
tel: 044-755 18 E-post:
Tillbaka